Dolandırıcılara Karşı Dikkat



DOLANDIRICILARA KARŞI DİKKAT!!!
Son zamanlarda artan dolandırıcık faaliyetlerine karşı bir uyarıdır....!!!
Son zamanlarda dolandırıcılar bizim gibi hizmet sektöründe faaliyet gösteren firmaların bilgilerini kullnarak,kopyalayarak insanların zor bela tatil için biriktirdikeri pralarına göz diktiler.Bu gibi dolandırıcılık faaliyetler insanların paralarını gaspettiği gibi,bizim gibi faaliyet gösteren firmaların da adına leke sürmektedir.Ancak bu gibi dolandırıcılık faaliyetlerinden kurtulmak çok basittir.
Biz firmalar olarak suç duyurusunda bulunuyoruz ancak dolandırıcılık faaliyetlerini bireysel olarak engellememiz mümkün olmuyor.Çoğu dolandırıcı yakalanamıyor bile.Bu nedenle dolandırıcılıktan kurtulmanın yollarını siz değerli müşterilerimize kısaca anlatmaya çalışacağız.

Öncelikle dolandırıcılık faaliyetini fark ettiğinizde kesinlikle ilgili kişilere ödeme yapmayınız.Ödeme yaptıysanız da derhal savcılığa şikatte bulunununuz.Yapacağınız resmi şikayetler dolandırıcı yakalanamasa bile kullandığı site,sosyal medya gibi araçların resmi olarak kapatılmasını sağlayacaktır ve başka insanların mağduriyeti engellenecektir.

Dolandırılmaktan kurtulmanın basit şekilde önüne geçmek mümkündür.Bu konuda izleyebileceğiniz yolları sizin için aşağıda derledik.

***Öncelikle bizim gibi resmi olarak faaliyet gösteren firmalar asla sizden ücretleri şahıs hesabına yatırmanızı istemez.Ödeme yapacağınız hesap bilgileri iletildiğinde hesap sahibi mutlaka şahıs ismi değil şirket ünvanı olmalıdır.Dolandırıcılar kiraladıkları yada cezai ehliyeti bulunmayan kişiler üzerine açtıkları hesaplar üzerinden faaliyet yürütürler.Bu nedenle ödeme yapacağınız hesabın bir şirket adına açıldığından emin olmalısınız.

***Dolandırıcıların insanların güvenini kazanmak için kullandığı bir diğer yöntem ise gerçekten faal olan şirketlerin Adres,vergi numarası,Türsab Belge numarası gibi resmi bilgilerini ileterek şirketmiş gibi insanların gözünü boyamaya çalışmaktır.Bu konuda da izlenebilecek basit yollar mevcuttur.
        -Öncelikle tatilinizi kesinlikle bir Türsab üyesi seyehat acentası üzerinden planlayın.Ancak başkalarına ait Türsab belge numaralarını size gönderen dolandırıcılara karşı mutlaka dikkatli olun.Türsab belge numarasın teyit etmek çok basittir. https://www.tursab.org.tr/acenta-arama websitesi Türkiye Seyehat Acentaları Birliği resmi websitesi olup bu site üzerinden Acenta Adı,Belge Numarası yada  website ismi ile Acentanın doğruluğunu teyit edebilir,yine bu site üzerinden acentanın iletişim,adres bilgileri ve faaliyet yürüttüğü websitelerini görebilirsiniz.Buradaki iletişim numarasını arayarak rezervasyon için görüştüğünüz kişiyi doğrulayabilirsiniz.Ancak www.tursab.org.tr bir kamu sitesi olsa da dolandırıcılar bunu da kopyalamaktadır.Bu linkin doğruluğunu mutlaka kontrol edin. www.tursab-siteorg.tr gibi daha birçok şekilde sahte siteler ile insanlar kandırılmaktadır.Yine rezervasyon yapacağınız websitesinde TÜRSAB Dijital Doğrulama Sistemi logosu bulunmasına dikkat edin ve bu logoya tıkladığınızda yönlendirildiğiniz websitesinin https://www.tursab.org.tr olduğundan ve adreste yer alan harflerde kuyruk,şapka,nokta gibi deformasyonların yada aksan işaretlerinin bulunmadığından emin olun.
        -Bireysel olarak izleyebileceğiniz bir diğer yol da https://www.egm.gov.tr/tccbkoruma/iletisim-yoluyla-dolandiricilik1 websitesi üzerinden dolandırıcılık faaliyetini Emniyet birimlerine ihbar etmek olacaktır.Bu şekilde daha fazla insanımızın canının yanmasının önüne geçebiliriz.
        -Dolandırıcılık faaliyeti bir sosyal medya hesabı üzerinden yürütülüyorsa,ilgili sosyal medya hesabının dolandırıcılık yaptığına dair yapacağınız şikayet sayfanın kapatılmasına yada askıya alınmasına yardımcı olacaktır.Bunun için instagramda özellikle sayfanın üst kısmına bulunan ... (üç nokta)işaretine tıklayıp açılan iletişim kutusunda şikayet et butonunu takip ederek hesabı şikayet et butonunat tıklayıp yönergeleri takip edebilirsiniz.
        - Bir websitesi üzerinden dolandırıcılık yapılıyorsa da https://www.isimtescil.net/whois websitesinden ilgili sitenin adını yazarak sorgulayabilir ve açılan pencerede "Kötüye Kullanım Bildirimi (abuse)  linkinde belirtilen şikayet mailine websitesinin dolandırıcılık faaliyetinde kullanıldığına dair bir eposta iletebilirsiniz.Bu şekilde sitenin kapatılması sağlanacaktır.

Bu gibi şikayetler ne kadar çok yapılırsa dolandırıcıların elleri kolları bağlanacaktır ve daha çok kişinin canının yanmasının önüne geçilecektir.

Sizi önemsiyoruz.

Yukarıda belirttiğimiz hususlar dolandırıcılardan kurtulmanın en basit ve kesin çözümleridir.Bu adımları izleyerek gece gündüz çalışarak kazanıp,dişinizden tırnağınızdan artırarak biriktirdiğiniz paranız dolandırıcıların eline geçmemiş olur.